Kicsiktől a nagyokig - pályán az utánpótlás
2019. október 22.

Az utánpótlás-nevelés egy nagyon szép és nemes, ugyanakkor rendkívül nehéz, buktatókkal teli szegmense a különféle sportágaknak. A versenysport sok-sok lemondással jár a gyermekek és szülők számára, illetve ennél is több edzésmunkát és befektetett energiát követel meg a sportolótól és edzőitől egyaránt. 

Ez egy nagyon lassú, sok-sok éven át tartó és a legtöbb esetben kevésbé látványos eseménysorozat, mint a professzionális élsport részei, azaz például egy-egy verseny vagy bajnoki mérkőzés. A gyermekekkel, ifjúsággal foglalkozó edzők a Föld minden részén igyekeznek a helyi sajátosságok, hagyományok, a makró-, és mikromiliőből adódó esetleges nehézségek és sok egyéb feltétel figyelembevételével kihozni tanítványaikból a legjobbat. A felgyorsult, rohanó és alaposan kitáguló jelenben sajnos egyre kevesebb szülő gondolja úgy, hogy gyermeke testi és lelki fejlődésének érdekében fontos valamilyen sportot is űznie csemetéjének heti, esetleg napi szinten.  Mindezekhez hozzájön, hogy az elmúlt 15-20 évben számos új sportág jött létre, ami az amúgy is megtizedelt mozogni vágyó ifjonc számát egy-egy adott sportág, klub számára tovább apasztja, nehezíti a toborzást, s így igazából a nem akadémiai kisebb klubok, egyesületek esetében tulajdonképpeni kiválasztásról már egy ideje nem is beszélhetünk. "Szerencsére” még így is sokan vannak a különféle sportágakban, akik napi szinten minden nehézség ellenére nagy energiákat mozgósítanak azért, hogy a gyerkőcök örömüket leljék választott és szeretett sportágukban, s megkapják azokat az alapokat, tudásanyagot, odafigyelést, tesi és lelki nevelést, szeretetet - ha kell dorgálást - és minden egyéb dolgot, ami ahhoz kell, hogy mentálisan és fizikálisan is egészséges felnőttek, esetleg élsportolók legyenek.

Természetesen nincs ez máshogy a ZTE NKK-nál sem, ahol jelenleg öt tapasztalt utánpótlás edző tanítja kosárlabdázni a 9-20 év közötti leányokat, s ebben a folyamatban további segítséget nyújtanak a felnőtt csapat szakmai munkájáért felelős edzők, stábtagok is.

A 2019/2020-as idényben klubunk öt utánpótlás csapatot versenyeztet a bajnokságokban, a legkisebbek, azaz a Kenguru csapat (U11 – 2010-ben és azután születettek) tagjai Czukor Tünde, Hersics Adrienn és Rózsás Gábor edzőktől tanulják az alapokat, valamint a mini palánkokra próbálják szórni a kosarakat, s akikből majd egy-két éven belül remélhetőleg a Gyermek csapat (U12 – 2008-2009-ben születettek) oszlopos tagjai lesznek és látogathatják Molnár Anita edzőnő tréningjeit, ahol még mindig az 5-ös méretű labdával, de már rendes magasságú (305 cm) gyűrűre ügyeskedhetnek tovább. A Serdülő csapatban (U14 – 2006-2007-ben születettek) Gellérné Gulyás lldikó már heti öt alkalommal pallérozza a feltörekvő ifjúságot, akik már egy-egy speciális védekezési megkötés kivételével (pl.: tilos a területvédekezés, avagy “becenevén” zónázás) az első félidő két negyedében külön ötösökkel játszanak a bajnokságban. A Kadett (U16 – 2004-2005-ben születettek) és Junior (U18 – 2002-2003-ban születettek) csapatok játékosai Rózsás Gábor edző irányítása alatt készülnek, s az ő esetükben már minden részlet megegyezik a felnőtt kosárlabdázásban használtakkal, így ők már az addig megszerzett alapok folyamatos frissítése, csiszolása mellett már a kosárlabda miden csínyját-bínyját igyekeznek elsajátítani.

Klubunk egyik elsődleges célja, hogy az utánpótlásából minél több olyan lány kerüljön ki, akikre a felnőtt csapat számíthat, s meg tudja állni a helyét akár az A-csoportban is, ahol az alapszakaszban a mérkőzések teljes első félidejében egy 20 év alatti hazai nevelésű játékosnak mindig pályán kell lennie. Sok más csapatéval ellentétes megítélésünk szerint ehhez nem szükséges a 10-15 év közötti játékosok bajnokságokon történő vérre menő, csapatszintű eredményorientáltsága, képzésünket ennek megfelelően nem is ennek rendeljük alá, hanem igyekszünk minden játékosnak folyamatos fejlődési lehetőséget biztosítani az edzések mellett az utánpótlás mérkőzéseken is. Edzőink nagyon büszkék arra, hogy 2019 nyarán a ZTE NKK felnőtt csapata úgy kezdte meg augusztusi felkészülését, hogy keretében 7 saját nevelésű játékosunk kapott helyet. Dömötör Dorina, Horváth Fanni, Horváth Fruzsina, Kovács Georgina, Preisinger Boglárka, illetve Ács Alexandra és Török Kata (két utóbbi fiatal életkora miatt felnőtt bajnokságban még nem szerepelhet) alkották ezt a hetes fogatot, s közülük öten a 2019/2020-as A-csoportos keretnek is a tagjai lettek. 

Nem titok, még sok-sok munka vár rájuk, hogy meg tudjanak ragadni az élvonalban és ott stabil, megbízható teljesítményt nyújtó alapemberek tudjanak lenni, de adott a lehetőség számukra, hogy ezzel élni tudjanak. Természetesen az egyesületnél mindenki azon van, hogy ehhez minden lehetőséget, segítséget megadjon nekik, közben persze abban bizakodva, hogy az ő példájukon is felbuzdulva sok kisiskolás leány választja a kosárlabdát és közülük, s jelenlegi utánpótlás játékosaink közül is minél többen járják be ezt a sok-sok lemondással és munkával járó utat, s a későbbiekben majd ők segíthetik a ZTE NKK felnőtt csapatát játékukkal!

Szeptembertől megkezdődtek az MKOSZ által szervezett országos utánpótlás bajnokságok, amelyeken a mi csapataink is érdekeltek, az ő szereplésükről is természetesen folyamatosan beszámolunk majd honlapunkon.

Hajrá lányok, hajrá ZTE!

Rózsás Gábor

2019. október 22. ZTE NKK 

Következő mérkőzés
ZTE NKK
ZTE NKK
::
vs
Ajka
Ajka

2024. április 28. 19:00

Rájátszás 9-16. hely

Ostoros Károly Csarnok

Előző mérkőzés
Ajka Basketball
84
::
:
ZTE NKK
68
Tudósítás
Statisztika
Játékosok
#30 Péterfi Anna
#10 Horváth Fruzsina
#14 Kovács Georgina
#20 Szórád Anna
#0 Kiss Virág
#15 Óházy Julianna
#5 Szakonyi-Nagy Virág
#11 Kocsárdi Réka
#13 Ács Alexandra
#21 Jagodics Lilla
#7 Csalló Jázmin
#58 Jurkó Noémi
Közösség
Galéria
Támogatók
Spalding
Zalaegerszeg