’Most kell megtennem a következő lépést!’ – Szezonértékelő Czukor Bencével
2023. június 29.

Két szezonnal ezelőtt érkezett klubunkhoz Czukor Bence, aki NB I/B-s csapatunkat irányította. Az elmúlt bajnokságban közel álltak a lányok, hogy a legjobbak közé kerüljenek és a rájátszásban szerepeljenek, de sajnos a vége nem sikerült, így lemaradtak a folytatásról. Czukor Bencével értékeltük a 2022/2023-as szezont. 

-Utólag visszagondolva azért felemás érzelmekkel tekintek vissza erre a szezonra. Amit prognosztizáltunk a szezon elején, attól azért előrébb végeztünk. Idén egy más lebonyolításban zajlott a bajnokság, ezért azt gondolom, hogyha megnézzük a végeredményt, illetve az utolsó három fordulót, nagyon kiélezett volt a helyzet, akár egy-egy mérkőzés sokat számított – kezdte értékelését Czukor Bence. - Jól indítottuk a bajnokságot. Voltak olyan mérkőzéseink, ahol a fogadóirodákban abszolút nem mi voltunk az esélyesek, mégis sikerült győzelemmel lehozni az összecsapást. És természetesen voltak olyan meccsek is, amit simábbnak vártunk, de nem az lett. Láttuk a szezon elején, hogy a sorozatterhelés fárasztó lesz a lányoknak. Emellett Kovács Georgina egy hónapra kiesett, ami felborította az eredeti taktikánkat és újat kellett kialakítanunk. A lányok képesek voltak a változtatás ellenére előre lépni és a tavalyi szereplésre még egy lapáttal rátenni. A fiatalok fejlődésében pedig egyértelműen előrébb léptünk. 

Néhány rutinos játékos mellett sok fiatalt mozgattál a keretben. Mennyire sikerült összekovácsolni a csapatot? 
-Komoly feladat volt, hogy a kohéziót megtaláljuk az egész szezon során. Meg kellet oldanunk, hogy a fiataloknak megfelelő pihenőt adjunk, hiszen nem lehetett őket túlterhelni. Köszönet jár feléjük, hiszen nem egyszer volt olyan, hogy meccsről másnap már edzeni kellett a felnőtt csapattal. Többször volt, hogy nem, tudtunk 5-5-ben edzeni, vagy a reggeli edzéseken szűk létszámban voltunk. Ezeket az edzéseket arra használtuk, hogy a tapasztaltabb játékosokat egyénileg képezzük. Örömömre szolgál, hogy két utánpótlás válogatott meghívót is kaptunk (Ács Alexandra és Horváth Fruzsina), ami az elvégzett munka egyik gyümölcse. 

A Zalaegerszegen eltöltött két évre visszatekintve, mi a tapasztalatod, mennyire sikerült azt megvalósítanod, amit elterveztél? 
- Azt gondolom, hogy hellyel-közzel sikerült elérni azokat a célokat, amiket Bencze Tamással felvázoltunk. Nyilván elsődleges célunk az volt, hogy jussunk vissza az első osztályba, ezt tudjuk, hogy több külső körülmény is közrejátszott, hogy ez nem sikerült. Innentől kezdve átalakítottuk a célunkat, hogy a helyi fiatal tehetségeket fejlesszük, őket felhozzuk egy olyan szakmai szintre, amiből később építkezhetnek. 

Nem túlzás azt mondani, hogy megkedveltek a fiatalok, hiszen új lendületet hoztál a klubhoz. 
- Nagyon örülök ennek, ha ez így van. A visszajelzések is pozitívak voltak felém. Nyilván ebben rengeteg háttérmunka van, folyamatosan készülés, dolgozás. Kialakítottunk belső edzőtovábbképzőket, egyéni képzéseket tartottunk, hogy minél jobban előtérbe hozzuk az egyéni képességeket, mivel a mai kosárlabda erről szól. Nekem, mint edzőnek, pedagógusnak más nem lehet a célom, próbáljak meg olyan tudást átadni, amit a jelen kosárlabdában képesek készség szinten használni. Természetesen ehhez kell egy, olyan közösség, aki erre vevő, a lányok pedig ilyenek voltak és ezért nekik is köszönettel tartozom. Végezetül, hogyha két év alatt valamit át tudtam adni, és ezzel tudtam bárkinek is segíteni, boldogan megyek haza.

Zalaegerszegre mindig az volt a jellemző, hogy fiatal tehetségek ugródeszkának tekintették a klubunkat. Hogy látod, vannak olyan fiatalok, akik képesek lehetnek megállni a helyüket magasabb osztályban is?
-Azt gondolom, hogy igen. De ha visszatekintünk egy kicsit, akkor nem csak játékosok, hanem edzők is pallérozódtak Zalaegerszegen, akik most neves kluboknál dolgoznak. Visszatérve a kérdéshez, látok olyan tehetséges lányokat, akik, ha tovább folytatják és beleteszik a megfelelő munkát, akkor lehetőségük lehet akár a legmagasabb szinten is játszani. Nyilván azt tudjuk, hogy ez rengeteg tényezős dolog, mindennek klappolni kell, de azt gondolom, hogy a befektetett munka valamilyen úton-módon meg fog térülni és ebbe hinni kell. 

Az edzők mindig az új kihívást keresik. Neked most jött el a váltás ideje. Hol helyezkedik el majd a pályafutásodban a Zalaegerszegen töltött időszak? 
-Az edzői karrieremben ez óriási mérföldkő volt, hiszen eljöttem egy kiemelt akadémiáról, ami óriási fejlődésen megy keresztül, de mégis úgy voltam vele, hogy szeretném már a saját filozófiámat, arculatomat kialakítani. Köszönettel tartozom Zalaegerszegnek, mert partnerek voltak a munkámban. Nagyon jó mentoraim voltak. Sokat tanultam a kollégámtól, Rózsás Gábortól, de Bencze Tamás nevét is meg kell említenem, aki mentorálásával folyamatosan tudtam fejlődni. Örülök, hogy két éve Zalaegerszegre igazoltam, de az új kihívások érdekében a váltás mellett döntöttem. Tudom, hogy az itt szerezett tapasztalataimat tovább kamatoztathatom. Az edzői filozófiám alapja, hogy legyek abszolút hiteles abban, amit csinálok. Higgyenek bennem, és ami munkát kérek és elvárok tőlük, a csapat és az ő érdekükben történik. Tehát azt gondolom, hogy ezek olyan pillérek, amiket én magaménak vallok, és ezek mentén most kaptam egy új lehetőséget. Az elmúlt két éveben ezeket az alappilléreket kellett meghatároznom, és azt gondolom, jó alapot építettem. 

Czukor Bence tehát két szezon után távozik Zalaegerszegről. További pályafutásához sok sikert kívánunk! 

2023. június 29. ZTE NKK 

Következő mérkőzés
ZTE NKK
ZTE NKK
::
vs
Ajka
Ajka

2024. április 28. 19:00

Rájátszás 9-16. hely

Ostoros Károly Csarnok

Előző mérkőzés
Ajka Basketball
84
::
:
ZTE NKK
68
Tudósítás
Statisztika
Játékosok
#5 Szakonyi-Nagy Virág
#14 Kovács Georgina
#0 Kiss Virág
#30 Péterfi Anna
#11 Kocsárdi Réka
#13 Ács Alexandra
#58 Jurkó Noémi
#7 Csalló Jázmin
#15 Óházy Julianna
#20 Szórád Anna
#21 Jagodics Lilla
#10 Horváth Fruzsina
Közösség
Galéria
Támogatók
Spalding
Zalaegerszeg