Zalaegerszegi lányok a korosztályos válogatottakban, avagy a munka gyümölcsei
2021. július 04.

Minden sportoló álma, titkos vágya vagy akár bátran kimondott célja, hogy kemény, áldozatos edzésmunkájával eljusson arra a szintre, hogy tehetségével párosuló kiváló teljesítményével kivívja magának azt az elismerést, hogy magára ölthesse a Magyar Válogatott címeres mezét. Természetesen nincs ez máshogy az egyesületünkben kosárlabdázó 5-18 éves leányok körében sem, ehhez edzőink igyekeznek nekik megadni minden segítséget pályán és pályán kívül egyaránt.

A hozzánk hasonló kisebb egyesületek számára évről-évre nehezebb felvenni a versenyt az akadémiai és az ország elitjéhez tartozó egyéb, nagy taglétszámú klubokkal. Az utóbbi években azonban két alkalommal is sikerült B-döntőt játszania csapatainknak, 2018-ban az U18-as csapatunk Budapesten, míg egy évvel később U14-es csapatunk Baján szerepelhetett a bajnokságot záró rangos tornán. Elégedettek persze soha nem lehetünk, egyénenként és csapatként is mindig törekednünk kell a fejlődésre, s ennek megfelelően azért dolgozunk folyamatosan, hogy áldozatos, kitartó munkával közelebb tudjunk kerülni minden korosztályban a tényleges élmezőnyhöz.

A kosárlabda csapatsportág ugyan, de az utánpótlás tekintetében véleményünk szerint a csapatszintű eredményesség mellett legalább ugyanolyan fontos szerepe van játékosaink egyéni fejlődésének, sikereinek. Büszkék vagyunk rá, hogy az utóbbi 6-8 évben úgymond rendszeressé vált, hogy sajátnevelésű játékosainkra számítanak a korosztályos válogatottaknál is. Vincze Virág (1999) és Kovács Georgina (2001) a közelmúltban egyaránt klubunk játékosaiként képviselhették hazánkat az U18-as és U20-as korosztályokban A-csoportos Európa-, illetve Világbajnokságokon. Dömötör Petra (2002) és Ács Alexandra (2004) egyéb rangos tornákon (pl.: Slovenia Ball) vettek részt az aktuális U14-es válogatottakkal, de rajtuk kívül is voltak, akik a nemzeti csapatok bővebb keretében kaptak lehetőséget a bizonyításra, fejlődésre.

Játékosaink tehetségével, elhivatottságával, megfelelő képzettségi szintjével kapcsolatban az is egy jó visszacsatolás számunkra, hogy rendre nagy érdeklődés mutatkozik többük iránt az akadémiák irányából. 2020 nyarán például az U16-U18 korosztályainkból 5 meghatározó játékosunk - köztük utánpótlás válogatott - is lehetőséget kapott, hogy a Darazsak Sportakadémia (Sopron), illetve a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia (Székesfehérvár) csapatainál folytassák pályafutásukat, s magasabb szinten fejlesszék, próbálják ki magukat.

Kifejezetten pozitívnak értékeljük, hogy korosztályos csapataink eredményessége, játékereje - ugyan még nincs a tényleges elit közelében -  mindezek ellenére nem romlott le, ugyanolyan motiváltan, szorgalmasan és elszántan készültek játékosaink és edzőink. A munka kifizetődőnek, gyümölcsözőnek bizonyult, nagy-nagy büszkeségünkre egy szezonon belül most adtuk a legtöbb játékost a korosztályos nemzeti csapatok szűkebb és bővebb kereteibe.

Az előző idénytől a felnőtt csapatunknál is számításba vett Horváth Fruzsina (2003) kemény edzésmunkájának, szorgalmának és az A-csoportban mutatott remek teljesítményének köszönhetően pályafutása során először kóstolhatott bele a válogatott körüli légkörbe, s készülhetett egy héten át Völgyi Péter szövetségi kapitány és stábja kezei alatt az U18-as csapat összetartásán.

Óházy Julianna (2006) már évek óta rendre sikerrel küzdi be magát az aktuális korosztálya válogatottjának szűk, tizenötös keretébe, s ebben az idényben már az U15-ös nemzeti csapat edzőtáboraiban (a pandémia miatt nemzetközi versenyeket nem rendeztek) képviselhette egyesületünket.

Az előbb említett hölgy korosztályváltása ellenére sem maradt a kisebbek nemzeti csapata ZKTE játékos nélkül, erről Kocsárdi Réka (2008)  gondoskodott, s érdemelte ki áldozatos munkájával és a bajnoki mérkőzéseken nyújtott teljesítményével a 2020/2021-es szezonban, hogy rendszeres résztvevő legyen a korosztály legjobbjainak szervezett eseményeken.


Június hónapban pedig tovább bővült ez a lista. Az MKOSZ Székesfehárváron szervezett a Gyermek Bajnokságban szereplő, 11-12 éves leányoknak egy Motivációs Tábor elnevezésű összetartást, amelyre klubunkból két játékos is meghívást kapott Pintér Viola (2009) és Szalai Szonja (2009) személyében.

A lányok véleménye egyöntetűen az, hogy nagy megtiszteltetés számukra a válogatott meghívó, legjobb tudásuk szerint igyekeznek mindig helytállni, s ezen felül sok-sok új élménnyel, tapasztalattal gazdagodnak az ilyen többnapos eseményeken. Ilyenkor ráadásul plusz megerősítést és motivációt kapnak azzal kapcsolatban, hogy a nagyon sok befektetett egyéni kemény munka és fáradozás megéri az áldozatot.

Természetesen utánpótlás edzőink számára is nagy megtiszteltetés és büszkeség, hogy közös erővel, egymás munkájára építve, csapatként dolgozva olyan játékosokat tudnak a korosztályokat és minőséget tekintve egyre feljebb és feljebb adni egymásnak, akik az ő kezeik alatt formálódva, cseperedve, folyamatosan fejlődve napról-napra, hétről-hétre kiválóan teljesítenek az edzéseken, mérkőzéseken - nem mellesleg az iskolapadban is - , s ezt a sok-sok apró mozaikból összeálló egészet végül válogatott meghívóval honorálják a korosztályos csapatok szakmai stábjai.

Cikk: Rózsás Gábor, fotó: Jóna István

2021. július 1. ZKTE 
 

Következő mérkőzés
::
vs

Előző mérkőzés
Zsíros AK.
81
::
:
ZTE NKK
83
Tudósítás
Statisztika
Játékosok
#58 Jurkó Noémi
#30 Péterfi Anna
#5 Szakonyi-Nagy Virág
#13 Ács Alexandra
#20 Szórád Anna
#15 Óházy Julianna
#14 Kovács Georgina
#7 Csalló Jázmin
#0 Kiss Virág
#21 Jagodics Lilla
#10 Horváth Fruzsina
#11 Kocsárdi Réka
Közösség
Galéria
Hirdetés
Hirdetés

Támogatók
Webmark
Clean Medic Kft.
Duna Aszfalt
Lasserlsberger Hungária Kft.
Paksa Transport
RAD Roller
ZÁÉV