„A világ legjobb négy csapata közé kerülni minden elképzelésünket felülírt!”
2018. augusztus 03.
Szenzációs világbajnoki szereplés után, Európa-bajnokság előtt

Negyedik helyen végzett a magyar női U17-es kosárlabda válogatott a minszki világbajnokságon. A Völgyi Péter-Iványi Dalma-Gáspár Dávid irányította korosztályos csapat minden várakozást messze felülmúlva szerepelt és a világ legjobbjai közt végzett. A csoportból veretlenül, csoportelsőként jutottak az egyenes kieséses szakaszba, ahol a későbbi győztes USA és a két évvel ezelőtti aranyérmes ausztrál válogatottól kaptak csak ki. A csapat tagja volt csapatunk fiatal tehetsége Kovács Georgina, aki mind a hét mérkőzésen pályára lépett és átlagban 16.7 percet töltött a parketten. Ezen idő alatt összesen 36 pontot szerzett, közte 8 hárompontost. A VB átlaga 5.1 pont, 2.1 lepattanó, 2.1 gólpassz. 

- Még a hatása alatt vagyok ennek a világversenynek és nehéz szavakkal leírni, hogy milyen fantasztikus élmény volt. Együtt volt az összes csapat egy helyen, remek körülmények között. A szervezők mindent megtettek, hogy jól érezzük magunkat – kezdte visszatekintését Kovács Georgina. 

A válogatott meccsről meccsre egyre jobb lett, és amit elértek, az óriási eredmény tőlük. 

- Nem volt elvárás velünk szemben, csak adjuk ki magunkból a maximumot. Két katartikus meccsünk volt. Az első a spanyolok ellen, akiktől a felkészülés során háromszor is pár ponttal kikaptunk. Itt viszont sikerült egy ponttal legyőznünk és megnyernünk a csoportot. A másik a négy közé kerülésért a japánok ellen, ahol mindenki a legjobbját hozta és így tudtunk nyerni. 

Gina ezen a találkozón 10/6 pontot szerzett és nagyban hozzájárult a kellemetlen szerkezetű távol-keleti csapat legyőzéséhez. 

-Az élmények mellett nagyon hasznos is volt a VB, mert előhozta a gyengeségeimet és azt is megerősítette, amiben jó vagyok. Remek tapasztalatszerzés volt, amit majd a hazai bajnokságban remélem hasznosítani is tudok.     

A szakmai munkáért Völgyi Péter vezetőedző mellett Iványi Dalma és Gáspár Dávid másodedzők voltak a felelősök. Csapatunk fiatal mesterének a feladata az ellenfelek feltérképezése, scoutolása volt, azaz videók segítségével elemezte az ellenfelek erősségeit és gyengeségeit. 

- Mindig jó egy ilyen világversenyen ott lenni, hiszen új játékstílusokat ismerhetünk meg és nagy edző egyéniségekkel is találkozhatunk. Büszkeséggel tölt el, hogy ott lehettem Minszkben és a csapatra is nagyon büszke vagyok. 

10 nap alatt 7 mérkőzést vívtak a lányok, ami semmihez sem fogható.

- Nagyon sokat lehet tanulni ebből, hiszen ilyen terhelést nem kapnak a magyar csapatok a hazai bajnokságban. Hogy miként kezelték ezt a lányok, nagyon sokat lehetett belőle tanulni.  Jó garnitúra jött össze, akik közül 6-7 játékosra szép jövő várhat. Ami az erősségünk volt, hogy csapatként tudtunk működni és a lányok remekül védekeztek. A világ legjobb négy csapata közé kerülni minden elképzelésünket felülírt!

A bronzmérkőzésen a két évvel korábbi bajnok Ausztrália volt az ellenfél, akik ellen végig partiban volt a válogatott, de végül apró hibák döntöttek az ellenfél javára. 

- Természetesen van egy kis hiányérzetünk, hiszen közel voltunk az éremszerzéshez. Kosárlabda közhellyel élve a kevesebbet hibázó csapat nyert. Mindkét együttes nagyon fáradt volt a bronzmeccsen és csak a végén tudtak fölénk kerülni az ausztrálok. 

Gáspár Dávidnak és Kovács Georginának mindössze két napja volt, hogy hazalátogasson Zalaegerszegre és szerdán már újra Székesfehérváron az U 18-as kerethez csatlakoztak, ugyanis mind a ketten csütörtökön repülőre szálltak és Olaszországba utaztak a korosztály kontinenstornájára.  Gáspár Dávid elmondta, hogy az augusztus 4-én kezdődő U18-as udinei EB-re mindössze néhány helyen változik majd a keret és szinte a VB- keret utazik Udinébe. A cél az A- divíziós tagság megőrzése. 

– Úgy gondolom, hogy az EB-n nem lesz olyan kiemelkedő csapat, mint amilyen a vb-n volt, ám annál inkább kiegyensúlyozottabb lehet a mezőny. Csoportellenfeleink –Szlovénia, Németország, Lettország- közül a lettek hozzánk hasonlóan a vb-csapatukkal jönnek. A németek erősek lehetnek, míg a szlovénekről keveset tudunk. 

A válogatottnak szeretne a legjobb pozícióban végezni a csoportkörben és kevésbé erős riválist kapni a folytatásban. A divízióból az utolsó három válogatott esik ki, míg az első öt helyen végző csapat kvalifikálja magát a jövő évi 19-es VB-re. 

A magyar U18-as leány válogatott csoportmérkőzései: 
Augusztus 4. szombat, 14.15: Magyarország-Szlovénia 
Augusztus 5. vasárnap, 18.45: Magyarország-Németország 
Augusztus 6. hétfő, 18.45: Magyarország-Lettország

fotók: fiba.com

2018. augusztus 3. ZTE NKK 

Következő mérkőzés
Ajka
Ajka
::
vs
ZTE NKK
ZTE NKK

2024. április 25. 18:40

Rájátszás 9-16. hely

Budapest, Grosics Gyula Általános Iskola

Előző mérkőzés
MAFC BP
81
::
:
ZTE NKK
63
Tudósítás
Statisztika
Játékosok
#11 Kocsárdi Réka
#20 Szórád Anna
#13 Ács Alexandra
#5 Szakonyi-Nagy Virág
#15 Óházy Julianna
#30 Péterfi Anna
#14 Kovács Georgina
#58 Jurkó Noémi
#10 Horváth Fruzsina
#21 Jagodics Lilla
#7 Csalló Jázmin
#0 Kiss Virág
Közösség
Galéria
Támogatók
Spalding
Zalaegerszeg